Home
Mijn aquarium.
Aquarium opzetten.
Tetra's, Piranha's, etc
Levendbarende_vissen.
Maanvissen.
Siamese_kempvis.
Voeding.
Ziektes.
TIPS.
Vragen stellen!!
Links.

Het opzetten  van een zoetwateraquarium.

Voorbereidingen:
Voordat je een aquarium gaat opzetten moet je eerst gaan kijken waar in de buurt een aquariumspeciaalzaak is.
Wanneer je een zaak gevonden heb, ga je eerst kijken of de zaak je wel bevalt, is het personeel vriendelijk, zien de aquariums er mooi schoon uit, drijven er geen dode vissen in de aquariums. Wanneer je de zaak niet bevalt kan je beter ergens anders gaan kijken.
Hierna moet je de plaats van je aquarium gaan bepalen. De plaats is erg belangrijk om een paar redenen:
- Is de vloer wel stevig genoeg voor een aquarium. Hou er
  dat 1 liter water 1 kg weegt.
- Let er goed op of de zon veel op het aquarium zou gaan staan.
  teveel zon bevordert de groei van algen.
- Plaats de bak het liefst op een niet zonnige warme plaats, dit
  scheelt energie kosten.

Het filtersysteem:
Er zijn verschillende soorten filtersystemen te koop, biologische, mechanische en chemische. Mijn voorkeur is een Biologische combinatie met een mechanische. Deze filter haalt het water uit het aquarium pomp het door een bak en weer terug het aquarium in (zie illustratie)

1= Pijpjes
2= Steentjes
3= Koolstof
4= filterwatten

Het filtersysteem moet één keer in de 4 tot 6 maanden vernieuwd worden. Alleen de filterwatten en de koolstof moet vervangen worden. Spoel de pijpjes niet uit. In de pijpjes zitten bacteriën en die moeten in leven blijven.
De koolstof kan je kopen in de aquariumwinkel. Koop gewoon losse koolstof! Leen dan van je vrouw of moeder of vriendin een panty en vul die met koolstof. Oh koop voor de zekerheid een nieuwe panty. Want dit zou ze wel eens niet leuk kunnen gaan vinden. (ik spreek uit eigen ervaring!!!)
Filter gewoon 24uur per dag. De pompen zijn heel stil dus je heb er geen last van.

Bodem:
De bodem is erg belangrijk  voor de planten en ook voor de vissen die graag op de bodem leven.
Voor een goede planten groei, moet je een goede voedingsbodem hebben. De voedingsbodem kan je kopen in de aquariumspeciaalzaak. Als je een voedingsbodem hebt kan je natuurlijk ook een laag siersteentjes er over heen doen. Het nadeel van siersteentjes is dat ze snel vies worden. Voordat je de stenen in het aquarium doet is het verstandig om de stenen af te spoelen. Dit voorkomt dat je aquarium troebel word tijdens het vullen.

Verwarming:
Het is natuurlijk belangrijk dat je in een tropische aquarium een verwarming hebt. Dit is meestal een verwarmingselement. Deze kan je kopen in de aquariumspeciaalzaak. Het is verstandig om je aquarium op +- 25 graden te verwarmen. Doe pas het verwarmingselement aan wanneer het verwarmingselement in het water ligt!

Als je dit allemaal gedaan hebt, kan je het aquarium gaan vullen met water. Kan je kan het  beste de bak vullen met lauw water. Dit spaart energie.Ook is het verstandig een plastic zak op de stenen te leggen, anders zie je drie dagen alleen maar bruin water. Na het vullen moet je de zak verwijderen. Wanneer je dit gedaan hebt. Is het verstandig dat je de bak 2 weken laat staan. Zonder planten! Maar met stenen en voedingbodem.Nu kunnen de bacteriën zich ontwikkelen in het aquarium.  Ook kan je de temperatuur optimaal maken in het aquarium. De pomp moet je mee laten lopen, zodat er in de pomp ook al bacteriën komen.
Na twee weken ga je planten kopen. Hou rekening bij planten kopen wat groot en klein wordt. Grotere planten plaatst je achterin de bak en kleinere planten voor. De winkel kan je het beste adviezen wat voor een planten je moet kopen. Koop wel planten met wortels eraan en niet met een loodje. Want een plantje met een loodje gaat altijd dood.
Wanneer je de planten in het aquarium hebt geplaatst. Laat je de bak weer twee weken staan. Zodat er nog meer bacteriën in het aquarium kunnen ontwikkelen. De planten kunnen ook op deze manier aantrekken. Anders eten de vissen de plant meteen kaal en gaat de plant dood.

Na één maand wachten is het dan zo ver. Je mag vissen gaan kopen. Koop niet meteen je aquariumwinkel leeg. Want er bestaat best kans dat er nog wat vissen dood gaan. Welke vissen koop je dan? Ik raad je aan om tetra's te kopen min 10, guppen min twee vrouwtjes en één mannetje. Maanvissen zijn ook erg leuk. Koop minimaal één maand geen vissen. Overleven de vissen. Kan je best wat meer vissen gaan kopen. In de winkel willen ze natuurlijk zoveel mogelijk vissen verkopen. Maar laat je aub niet gek maken.
Observeer je vissen iedere dag, zo kan je zien hoe gezonden vissen eruit moeten zien. En je signaleer snel wanneer er iets mis is met de vissen.