Home
Mijn aquarium.
Aquarium opzetten.
Tetra's, Piranha's, etc
Levendbarende_vissen.
Maanvissen.
Siamese_kempvis.
Voeding.
Ziektes.
TIPS.
Vragen stellen!!
Links.

 

Anatomie en gezondheidszorg.

Het is erg belangrijk om de anotomie van uw vissen te kennen. Het is zo makkelijker uit te leggen wat uw vis heeft en het is makkelijker een diagnose te stellen. Ook worden vaak in boeken de termen gebruikt zonder dat er een tekening bij is.

Anatomie van de vis:

Ziekte en stress wat heeft dat met elkaar te maken? Een helehoop. Wanneer er veel stress is in uw auqarium worden de vissen eerder ziek.
Hoe wordt stress veroorzaakt? Vaak kan dat door u of uw bezoek gebeuren. Doordat mensen op het glas tikken of wanneer er grote temperatuursschommelingen of een te lage temperatuur in het water is.
Ook kunnen verschillende vissoorten elkaar gestress maken. Doordat de ene vis de baas wil spelen. Daarom is het belangrijk dat je een goede vis keuze maakt.
Als je dit allemaal weet te voorkomen kan je het risco op ziektes al verminderen.

Symptomen van ziekten.
Vissen geven al vroeg symptomen aan. Duidelijke symptomen zijn, zwemmen met vinnen dicht bij het lichaam. Het zwemmen met de kop aan de oppevlakte of zwemmen met de kop naar beneden of naar boven, de vis heeft minder kleur, de vinnen zien er beschadigd uit en vallen uit. Gebrek aan eetlust of conditie.

TIP!!Wanneer je een vis verdenkt van een ziekte. Geef de vissen dan te eten. Wanneer de vis achter blijft of niet eet, kan je gaan denken dat de vis ziek is.TIP!!

De witte stip misschien wel de bekenste ziekte bij vissen.  Witte stip verschijnt als kleine witte stipjes. De blaasjes barsten open en de parasieten verplaatsen zich in de bak.  De parastieten tasten de andere vissen aan, wat misschien wel vertalen gevolgen kunnen hebben. Witte stip is goed te behandelen maar sluit eerst stress uit!(Zie afbeelding rechts.)

Peperstip of koraalvisziekte.
Roestkleur op de huid en vininfectie. Er zijn goede geneesmiddelen in de winkel te krijgen.

Buikwaterzucht.
Bij deze ziekte zwelt de vis op en eet niet meer. Controleer eerst je water en je voer. Behandel met antibacterieel middel en haal de vis uit de bak.

Uitpuilende ogen.
De ogen van de vis puilen uit, t.g.v. een bacteriele infectie of door een verwonding. Raadpleeg een dierenarts.

Vinrot.
Ook een veel voorkomende ziekte. De bacterien werken in op de beschadigde vinnen. Behandeling met bactericiden of gewoon met keuken zout als de vissen dit toelaten.

Schimmels.
Er zit een watachtige begroeiing op de vis. Behandeling met een fungicide. Controleer de waterconditie en de temperatuur.